Indtryk i ord og billeder fra integral faglig dag med Ole Vadum Dahl d. 6. september 2014

På  Østerbrogade en sensommerlørdagsdag med ID Psykoterapeutisk Forening og integral psykoterapi

Af Sofie Maar, 4. års psykoterapeutstuderende på ID Academy
 

SofieAnkomst til Østerport station en lørdag morgen i september, byen osede af afslappethed, varme kaffedrikke og klapvogne. Hvad kunne jeg forvente, var det nu det værd at bruge en lørdag på integral psykoterapi når jeg nu alligevel ikke vidste, om jeg kunne fortsætte på uddannelsen grundet økonomi og alligevel et brændende ønske om at fortsætte!

Ankomst, god atmosfære og ligesindede, en følelse af taknemmelighed og ydmyghed for at være en del af noget større end “bare” skolegang på ID Academy. Mødte heldigvis et par andre 4 års studerende fra Drueholm og den ene havde været gæst i vores klasse ét år forinden, så jeg følte mig i trygt selskab. Ole Vadum Dahl var som sædvanlig i sit humoristiske hjørne og fortalte om sin lille søn, der lå i sengen og tog det ene ben efter det andet ud af sin seng, hvorpå hans mor spørger hvad han dog laver? “Jo jeg prøver at finde ud af det ben, der er det forkerte, ud af sengen”! Et eksempel der demonstrerer, hvordan børn ikke kan omsætte metaforer. Endvidere oplyste han om en rigtig god sushi restaurant tæt på 🙂

Jeg kendte dog lidt til integral psykoterapi, selvom jeg er på “overgangsfasen” i min klasse, hvor vi er ved at indhente det sidste nye undervisningsstof om emnet. Ole fortalte om de 3 bevidsthedsniveauer, som han kaldte “kødets øje”, “sindets øje” og “åndens øje”. Han beskrev udtrykket “Such is”/ “sådan er det”, dvs. hvor vi forholder os til alt hvad vi registrerer med kødets, sindets og åndens øje. Alt hvad der folder sig ud, uden nogen agenda, uden nogen form.  Lige meget hvilken følelse eller tanke, der opstår, møder jeg det nysgerrigt i forhold til hvordan livet udfolder sig. En oplevelse af ikke at skulle noget eller nå noget bestemt. At være med det der er!

Ole beskrev menneskets udviklingsproces metaforisk som et 11 etagers hus og hvordan vi som terapeuter skal være i stand il at møde forskellige behov hos klienten.  Fx 5. etage eller niveau hvor vi begynder at kunne sætte os ud over os selv, se os selv udefra og hvor  vi ikke længere identificerer os med vores tanker og følelser. På dette stadie opstår der nye behov i forhold til vores måde, at møde vores klienter på.

Samtidig har klienter på 3. etage andre behov igen, som f.eks. den kærlige autoritet, disse klienter har brug for faste rammer og ikke en fænomologisk flow-tilgang til terapien. Det er vigtigt at kunne spotte vores klienter og arbejde der hvor de er i deres udvikling.

I vores udvikling fra ‘etage til etage’/niveau til niveau er der 5 opadsøgende områder vi kan arbejde med:

  1. Vi vokser op – moral, etik, sundt ego, jeget styrer, det personligt bevidste arbejde
  2. Vi vågner op – transpersonligt arbejde
  3. Vi rydder op – skyggearbejde
  4. Vi åbner op – hjertet, vi genkender Gud i den anden, vi opdager det grænseløse, fælles kosmiske, omsorg og rummelighed
  5. Vi lyser op – ikke fedte med vores indsigter, vi kommer i kontakt med vores frydefulde kald. Kaldet er vigtigere end f.eks. min generthed. Jungs sidste sætning på dødslejet: “Jeg tror vi er her for at tænde lys for hinanden”!

Ole forklarer og fortæller og man bliver grebet af hans entusiasme, over hvordan det frontale og det subtile selv arbejder både samtidigt og hver for sig. Hvordan det ene spænder op og det andet går i flow. Det kausale formløse selv, den non-duale bevidsthed som smager af kosmos. Mange nye begreber, som man selv må gå videre i udforskning med.

Når vi kommer til et vist punkt i vores udvikling er der ingen terapi der virker mere, der er kun afbrænding af det frontale, vores karma, det eneste vi kan gøre er at rumme det!

Den største øjenåbner for mig på denne dag var,  da Ole fortalte om meditation! Jeg har mediteret i 20 år uden de store gennembrud, føler jeg. Han fortalte at man skulle observere subjektet objektivt, læne sig tilbage og registrere, og han lavede en demonstration på dette. Ikke tage afstand til objektet men integrere det, så der ikke opstod en ny polarisering. Dette var virkelig en øjenåbner for mig, og når man sidder så mange samlet i et lokale er virkningen bare meget mere effektiv. Jeg mærkede straks hvordan min energi ændrede sig ved at læne mig helt tilbage i vidnet der registrerede uden at dømme og polarisere.

Ole nåede også at fortælle om Shakti energi, det skabende kvindelige aspekt, at det er evolutionen som manifesterer sig gennem os.

Noget af det sidste vi kom ind på var præ-transpersonlige forveksling, som er et af min favoritemner. Hvori ligger forskellen på en spirituel åbning og en psykose? Ét af kendetegnene er  om der er empatisk formåen eller om det er et narcissistisk sceneri. Og Ole fortalte meget meget mere…

En inspirerende og fantastisk dag hvor jeg fik muligheden for at stige op i det integrale med et forhøjet niveau indtryk.  At se hvordan det kan bruges og hvordan det hele giver en større mening. Tak fordi jeg blev inviteret med på denne dag.

Dagen fortalt i billeder af Threin Ottossen

Klik på billedet for forstørrelse

 

 

IMG_0746 IMG_0744 IMG_0743 IMG_0741 IMG_0740 IMG_0739 IMG_0736 IMG_0734 IMG_0731 IMG_0729 IMG_0724 IMG_0723 IMG_0720 IMG_0719 IMG_0718 IMG_0715 IMG_0709 IMG_0704

 

 


09. september 2014 by Threin Ottossen
Categories: Aktuelt, Blog, Forside, Fotogalleri | Leave a comment